Is er een verband tussen kanker en onze consumptie van suiker? Ja, en het verband is zeer duidelijk. Onze consumptie van suiker zou de huidige kankerepidemie zelfs kunnen verklaren. Dit vraagt wel om een woordje uitleg.[i][b]Suiker heeft een zeer hoge glykemische index[/b][/i][b]Onze consumptie van geraffineerde witte suiker heeft enorme proporties aangenomen[/b]In ons land evolueerde de jaarlijkse consumptie van suiker van 5 kg per persoon in 1830 tot 35 kg per persoon in 2000. In de Verenigde Staten, bereikte de consumptie van suiker in 2000 zelfs 70 kg per persoon (1). De suiker die wij eten, wordt in ons lichaam omgezet in glucose, een stof die de spieren, organen en hersenen rechtstreeks kunnen gebruiken. Geraffineerde suiker heeft echter de eigenschap dat hij een zeer hoge glykemische index heeft, wat betekent dat hij zeer snel in het bloed wordt opgenomen. Als reactie, scheidt ons lichaam meteen veel insuline af om de opname van deze glucose in de cellen te bevorderen en de glykemie te verminderen.De afscheiding van insuline gaat gepaard met de afscheiding van een andere stof, namelijk IGF (insulinegelijkende groeifactor). Welnu, deze IGF stimuleert de groei van de cellen.[b]Suiker is voedsel voor tumoren[/b]IGF bevordert de celgroei, dus ook die van kankercellen, maar stimuleert eveneens de productie van ontstekingsfactoren, die ook bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van tumoren. Insuline en IGF leiden uiteindelijk tot de ontwikkeling van tumoren en vergroten de kans dat deze tumoren ook de naburige weefsels gaan aantasten.Op deze manier kan suiker dus bijdragen tot de ontwikkeling van tumoren. Anders gezegd: hoe meer suiker we eten, des te groter ons risico op kanker. De enorme stijging van onze consumptie van geraffineerde suiker is ongetwijfeld een verklaring voor de huidige kankerepidemie!Als bewijs zijn hier de resultaten van enkele studies, die David Servan-Schreiber in zijn boek "Anticancer" vermeldt: "in de groep vrouwen jonger dan 50 jaar, liepen de vrouwen met het hoogste IGF-gehalte zevenmaal meer risico om borstkanker te ontwikkelen dan de vrouwen met het laagste IGF-gehalte. Hetzelfde fenomeen werd eveneens vastgesteld in verband met prostaatkanker. De mannen met het hoogste IGF-gehalte liepen in dit geval negenmaal meer risico. De glykemische index wordt ook geassocieerd met alvleesklierkanker, dikkedarmkanker en eierstokkanker.[b]Kankerpreventie: laten we minder suiker eten[/b]Eén van de onderzoekspistes om nieuwe geneesmiddelen tegen kanker op punt te stellen, betreft stoffen die in staat zouden zijn de insuline- en IGF-pieken in het bloed te beperken.Zonder te wachten op de resultaten van deze onderzoeken, kunnen we nu al ons risico op kanker verlagen door minder voedingsstoffen met een hoge glykemische index te eten. We denken daarbij aan suiker en witte bloem, die inderdaad een hoge glykemische index hebben.Kankerpreventie in de praktijk: wat eten we minder? * Suiker in koffie of thee. * Zoete nagerechten (met uitzondering van fruit). * Snoep, suikergoed. * Koolzuurhoudende en suikerhoudende dranken. * Geraffineerde witte bloem, geraffineerde graangewassen. * Witte rijst. * Aardappelen.Wat eten we dan wel? * Natuurlijke suikervervangers (stevia, xylitol, aspartaam). * Volkorenbloem en volle graangewassen. * Volkorenrijst, basmati- of thairijst. * Groenten en peulvruchten. * Natuurlijk fruit. Goed om te weten: minder suiker betekent minder kanker, maar ook minder diabetes, minder obesitas en minder cardiovasculaire ziekten...Dr. Philippe Presles01/02/2010"Anticancer", David Servan-Schreiber, uitg. Robert Laffont. (1) Cordain L, Eaton S, Sebastian A, et al. Origins and evolution of the Western diet: health implications for the 21st century. American Journal of Clinical Nutrition 2005.